tisdag 1 januari 2013

Den första och sista anhängaren av en trend är de mest komiska – om surdeg och HSP


Idag är det nyårsafton år 2012. Malmö regnar mot mitt fönster och i köket jäser två surdegslimpor till kvällens knytkalas hos Jonas och Julia.

Efter att jag skrivit ett inlägg om panikångest och cykling fick jag tokmycket fin respons från läsare. Jag gjorde mitt allra bästa för att svara på alla mail och jag vill ändå passa på att tacka ännu er ännu en gång! Tack som fan! 

I ett mail från Annica blev jag tipsad om boken Drunkna inte i dina känslor – en överlevnadshandbok för sensitivt begåvade. Jag fick boken av Nina när vi firade vårt första år av kärlek. På sidorna 20-21 finns ett test där jag finner mig vara skolexemplet på en HSP, highly sensitive person, tex: ”Jag vill göra saker i min egen takt och blir irriterad om jag måste anpassa mig till någon som arbetar långsammare eller snabbare än jag”.

När jag kom in på Konsthögskolan tecknade jag som skräckillustratörerna gjorde under femtiotalet och för några år sedan satt jag på tåget med lurar i öronen och tänkte: Den där Håkan Hellström kanske inte är så dum ändå?”..  Nu när de föräldralediga surdegspapporna på Söder har lämnat sina barn och bloggar och återvänt till sina arbeten vågar jag mig in i brödbaket.

Martin Johansson, aka http://paindemartin.blogspot.se/, är surdegsbakets Peter Jöback – mysig och passionerad. I Martins bok Enklare bröd – recept på knådfria bröd med och utan surdeg finns en pedagogisk beskrivning från surdegsgrund till första limpan.

Då jag aldrig lyckats med ett bröd i hela mitt liv började jag med Martins ”Sommarbaguetter”: http://www.youtube.com/watch?v=l9Ynb8wwol0
När man startar sin surdegsgrund ska den blandas och matas och skakas under fyra dagar, och då jag kan vara ganska rörig i skallen behövde jag påminna mig på olika sätt. Nina la upp detta på facebook: ”Många sätter upp "Glöm inte att släcka ljusen" så här i juletider. Dea värnar om helt andra saker. – with Dea Svensson”På fjärde kvällen var surdegsgrunden klar och då bubblade den såhär fint!  


Mitt första Levainbröd..


..och mitt andra.. 


..och här bakar jag av bröd till familjens julbord..


..och nästa år då?

Min vän Lotta väljer vilket år hon vill ha, istället för nyårslöfte. När jag träffade henne häromdagen hade hon ännu inte bestämt sig: Lottas vän Linda ska ha det generösa året.

Jag har haft det utvecklande året, det framgångsrika året, det romantiska året..

År 2013 ska jag ha det manliga året och försöka definiera och undersöka min relation till manlighet. Spännande!

Ha en riktigt god fortsättning på den nya året! Kram!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar